titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ata
Сдружение „Изкуство днес“


29-то издание на Седмица на съвременното изкуство 2023


ataСлед войната

Избрах темата на Седмица на съвременното изкуство с надеждата до септември войната да е свършила. Рано или късно това ще се случи. Ще има ли нова още по-унищожителна? Какви са превенциите или човечеството трябва да построи изцяло нови по-хуманни идеологеми, опиращи се на емпатия, съчувствие, любов?

Темата не касае само войната в Украйна, а войната като феномен за решаване на проблеми. Какви ще са последствията и най-вече каква ще бъде новата конструкция, която да предотврати подобни явления? В състояние ли е човечеството да изгради толкова жадувания мир, или това е една мечта, неосъществена хилядолетия?

Всички болки, които войната причинява, неизлечимите рани, разрухата, опустошението, духовната нищета и омразата, вкоренени дълбоко в обществото, ще намерят ли своето изцеление?

Какво се случва след войната? Обръщам се за отговори към приятели в лицето на поканените артисти:
Алла Георгиева (България/Украйна), Велизар Димчев, Група 7+1 (Илко Николчев, Йоханнес Артинян, Камен Цветков, Панчо Куртев), Димитър Келбечев, Емил Миразчиев, Жанна Кадирова (Украйна), Иван Иванов, Надя Генова, Наталия Залозная (Беларус /Белгия), Наташа Кюпова, Олга Володина (Русия /България), Севдалина Кочевска

Емил Миразчиев – куратор

Галерия Капана, ул. Райко Даскалов 29
Откриване на 09.09 2023г. от 18 до 20 часа с пърформанс „Пропаганда“ на Олга Володина
Изложбата продължава до 05.10.2023г.

Проектът се осъществява с подкрепата на: Община Пловдив, Гьоте-институт и Национален фонд „Култура“ програма „Мобилност“.

Медийни партньори: BNT2, въпреки.com, Katra FM, Под Тепето, Капана.

„Седмица на съвременното изкуство“ е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.ata
Сдружение „Изкуство днес“


АРТ ПОЗИТИВ - 2023


ataЕКО

Арт Позитив е проект силно повлиян от актуалността на времето и всяка година поставя задачи пред артистите, свързани с осмислянето и въплатяването на ключови в момента теми. Авторите имат пълна свобода да изразят себе си чрез всеки формат на съвременното изкуство – видео, инсталация, живопис, фотография, пърформанс и прочие. Те работят поотделно, но заедно като в творческа лаборатория инсталират творбите си в пространството на галерията, което допринася за за тяхното вдъхновение и опит и обогатява цялостната артистична среда в град Пловдив.
Тази година Арт Позитив, освен че повдига темата за еко-устойчивост, връзка с околната среда и съзнателна консумация, ще осъществи изложба, която се стреми да е с възможно най-малко отпадък (zero waste) и всички произведения в нея да бъдат предимно от органични или рециклирани материали (recycle, up-cycle). По този начин освен, че се отразява самата нужда на човечеството в момента за „завръщане“ и интегриране на природния начин на мислене, се дава възможност да се изследват различните практики в изкуството, свързани с един по-екологичен и ограничен начин на създаване и представяне на творческия продукт.

Артистите в изложбата са : Велина Христова, Гергана Табакова, Дориан Болка, Ду Сяокун, Евгени Младенов, Евелина Нова, Емил Миразчиев, Ива Вачева, Иван Иванов, Надя Генова, Осман Юсеинов, Райчо Станев, Саркис Нерсесян, Севдалина Кочевска, Соня Митова, Харита Асумани, Цветанка Борносузова, Цветелина Ангелова, Явор Костадинов.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града, Гьоте-нститут България

Медийни партньори: BNT2, въпреки.com, Katra FM, Под Тепето, Медия Кафе, Капана

Арт Позитив е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.

Всеки уикенд – събота и неделя от 16 ч. ще се провеждат турове, с които публиката да се запознае с произведенията в изложбата, формата на проекта, основните послания и „еко“ практиките, използвани от артистите. Може туровете да бъдат водени двуезично – български и английски. Не са нужни записвания. Вход – свободен.
Туровете се водят от Калина Пейчева – изкуствовед, с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".


ata
Сдружение „Изкуство днес“


АРТ ПОЗИТИВ - 2023
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp