titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


ФАСАДА ВИДЕО ФЕСТИВАЛ ПЛОВДИВ
проект на Сдружение “Изкуство днес” в партньорство с Гьоте-Институт България

5 - 10 октомври 2010 - всяка вечер от 20 до 22 ч.

конкурс
На 5-ти Октомври 2010 г. Пловдив за първи път ще стане домакин на международното събитие ФАСАДА ВИДЕО ФЕСТИВАЛ. Екстериорът на живописната част на Стария град ще се превърне в екран за видео арт във всичките му форми. Повече от 40 конкурсни предложения от начинаещи и напреднали автори от над 25 страни са избрани от интернационално жури: Бетина Щайнбрюге, Берлин, куратор и писател; Севдалина Кочевска, Пловдив, художник; Калин Серапионов, София, художник; Красимир Терзиев, София, художник; Емил Миразчиев, Пловдив, художник и директор на Сдружение Изкуство Днес. Фестивалът ще завърши на 10 октомври, когато ще бъде връчването на наградата ФАСАДА VIDEOAWARD.

извънконкурсна програма
Серия от паралелни събития ще съпровождат главния конкурс. В сряда, 6 Октомври селекцията 40 години немско видео изкуство (40jahrevideokunst.de) ще обедини някои от най-прогресивните и вдъхновяващи немски автори през последните десетилетия. Поканихме Бетина Щайнбрюге за открита лекция на тема "Видове кураторски практики: движение между изкуство, кино и перформънс". На следващия ден, 8и Октомври, ще представим специална селекция от видео творби произведени в рамките на DAAD Berliner Kunstlerprogramm. От 1961 г. тази програма кани артисти да живеят за една година в Берлин. Видео проектите, участващи във ФАСАДА ВИДЕО ФЕСТИВАЛ отразяват градската същност на немската столица с нейните разнообразни исторически, социални и културни пластове. На 9 Октомври, Събота, ще представим открита лекция на тема "Видео арт практики", представяйки някои концептуални и технически основи за видео арт продукция.

контекст
Концепцията на ФАСАДА ВИДЕО ФЕСТИВАЛ следва две главни идеи:
Публичното пространство променя функцията си на пасивен фон и се превръща в активна зона. Пренебрегваното публично пространство на Старият град се трансформира в оживено място за артистични прояви. Ценители и случайни посетители оформят уникална публика. Самите фасади участват с говор и движение - те оживяват.
Видео изкуството напуска своите херметически убежища - кино клубове, галерии и музеи. То е изкарано навън, в директен контакт с публиката и заобикалящото пространство. Фасадата се превръща в място за среща между творец и публика, между изкуство и публично пространство. Фестивалът ще стане платформа, на която културните институции, кураторите, творците и критиците от цял свят ще могат да споделят идеи и опит в областта на съвременното изкуство.

www.facade.arttoday.org


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Facciata – фасада едитор
Медиа проект в публичното пространство от формация „media architecture“ (Германия)

17 до 18 Септември 2010 г., 20 ч.

Проектът FACCIATA използва аспектите на промяна и гъвкавост като комбинация и създава изображение на новата фасада. Фасадата се превръща в образ, индивидуално и интерактивно изградена фикция в реалното пространство.

mediaarchitecture.de e студио бaзирано във Ваймар, носител на няколко награди, което се занимава с изкуство, дизайн и технология. Някои от проектите на студиото се доближават до класически комерсиални творби, като се придържат към изследвания в областта на изкуството, дизайна и технологията.
mediaarchitecture.de e основано във Ваймар през 2006г. от Йенс Вебер и Андреас Волтер.

FACCIATA е представен като част от FACADE VIDEO FESTIVAL, 5ти - 10ти октомври,
2010 г.

този проект е с подкрепата на Goethe-Institut Bulgarien, Robert Bosch Stiftung и Община Пловдив.

www.mediaarchitecture.de/projekte/facciata


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Aпендикс - бележки на изчезващото тяло
инсталация от Катарина Рачек (Австрия) в галерия Коридор

10 Септември до 30 Октомври 2010 г.


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


DWELLING-IN-TRAVEL (ЖИВОТ В ДВИЖЕНИЕ)
16-та Седмица на съвременното изкуство

Aлтерациони Видео (Италия), Йел Бартана (Израел), Урсула Биеман (Швейцария), Хота Кастро (Перу), Мекитар Гарабедян (Белгия), Шиймъс Фарел (Ирландия/Франция), Иман Иса (Египет), Хива К. (Ирак), Даниела Костова и Миряна Тодорова (България), Даниел Кнор (Румъния), Карлос Мота (Колумбия), Иван Мудов (България), Ахмет Огут (Турция), Мария Пападимитриу (Гърция), Енцо Умбака (Италия)
Куратори: Катя Ангелова и Андрея Виарда

Изложбата “Живот в движение” цели да изследва проблеми, свързани с понятията “флуидно гражданство” и “нова мобилност” в съвременното глобално общество и особено в новоразширената европейска територия. Самият проект не се съсредоточава върху историята или политическите проблеми на миграцията и правата на мигрантите, а върху пребиваването, съществуването, живеенето и работенето на място, в култура, които не са собствените или родните, а са по–скоро придобити по време на път.

“Живот в движение” събира в едно произведенията на 15 автори и колективи в Баня Старинна в Пловдив. Включва седем нови проекта на Шиймъс Фарел (роден в Ирландия, но живеещ между Париж, Франция, и Патрия, Испания), Иман Иса (родена в Египет, но живееща в Ню Йорк, САЩ), Хива К. (иракски кюрд, живеещ в Берлин, Германия), Даниела Костова и Миряна Тодорова (родени в София, но живеещи в Ню Йорк, САЩ), Даниел Кнор (роден в Румъния, но живеещ и работещ в Берлин, Германия), Иван Мудов от България и Енцо Умбака от Италия (и двамата със значителен “мигрантски” опит). Тези проекти участват в изложба от индивидуални творби, всички от които отразяват номадската, културната или устно-предаваната история във връзка с разбирането на “флуидно гражданство” и “нова мобилност” в съвременното глобално общество.

Проектът се осъществява с подкрепата на: Oбщина Пловдив, Robert Bosch Stiftung, Goethe-Institut Bulgarien, UniCredit Bulbank
Проектът е реализиран с техническата подкрепа на: Gallery Vitosha, art project Depot, Essenza


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


МЕСТА И СУБЕКТИ
Пърформанс арт уикенд от 18-20 юни 2010 г.

Елизабет Пенкер (A), Сузане Рогенхофер (A), Марина Фауст (FR/A), Емерик Ено (FR), Алберт Майър (A), ДаДа Да Академия (INT), Формация ВИЛХЕЛМ ГРЬОНЕР (D), Forever and a day B?RO (D).

Лятната програма в Центъра за съвременно изкуство, Пловдив (ЦСИ) е посветена на различни форми на Пърформанс арт, което ще премине отвъд разделителните граници на скулптурата и инсталацията, звука, вокала и танца. От 18 до 20 юни 2010 г. Центърът за съвременно изкуство ще бъде домакин на около двадесет международни и български артиста, които ще участват в интердисциплинарна плеада и ще създадат една уникална атмосфера за артистични срещи.
Петъчната тематична вечер в ЦСИ ще започне с Елизабет Пенкер и Сузане Рогенхофер, две виенски артистки, чиято работа е посветена на изследването за възможни препокривания между езика на музиката и живописната структура. За техния пърформанс в Пловдив ще си сътрудничат със сънародника си Алберт Майър също така и със студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (AMTИИ).
С напредването на вечерта, публиката ще стане свидетел на пърформанс на младия френски изпълнител Емерик Ено, чиято музика води началото си от “формиране на глас и дихание между тишина, съприкосновения и сърцебиения, ритми и наситена маса от звуци. Той отваря път към импровизацията и остава, в този който е станал свидетел на изпълнението му, впечатлението за едно цялостно преживяване. Неподправено, поетично и крехко” (Антони Домингес, Mouvement)
Програмата ще премести ракурса си в два филма от Марина Фауст- “Транспорт” и “Паркът”. Нейната работа разказва за „спектакъл между театралност и реалност, такъв който остава дистанция, който с времето се оказва че е едно неоценимо богатство, и който не е нито живота нито неговата противоположност, а е обикновен като живота, и е обвързан с него, такъв който не го видоизменя, а го продължава.” (Стефани Моасдо)
На 19 юни, галерия “Коридор” при сдружение “Изкуство днес” ще открие изложба-инсталация на ДаДа Да Академия, група създадена преди две години във Виена като отворен колектив за артистична продукция и представяне. ДаДа Да Академия е съсредоточена върху творчески връзки между арт/ звук и поезия. За тази цел са привлечени международни художници, писатели и музиканти, които се занимават с тази тема.
За да деконструират и обновят граматиките в тези пространства, многобройните изобразителни/ лингвистични / музикални езици се развиват. Неясното заглавие на изложбата в Пловдив, „архив / ПОКАЗАН” разглежда идеята за ретроспекцията като представя нови членове, но и такива които не са членове. Галерия “Коридор” ще представи творби и проекти от Марина Фауст, Лазар Лютаков, Алберт Майър, Александър Пеев, Тамуна Ширбиладзе, Ирис Брош, Панос Пападопулос, Елизабет Пенкер, Максимилан Праматаров, Сузане Рогенхофер, Дорота Валетинович, Селма Доборач и Аксел Щокбургер.
С “33 скици” фестивалът през уикенда ще кулминира с хореография специално направена за това място от берлинската формация ВИЛХЕЛМ ГРЬОНЕР. Дуетът Мариола Грьонер и Гюнтнер Вилхелм се посвещават на основни въпроси отнасящи се към пространственото предназначение на хореографията, техническото учение на прецизното движение и техните междинни отражения. И като включва всичко това се сформира един нежен воал от ирония, рефракция и хумор.” (Франц Антон Крамер, Танцова платформа Дюселдорф).
Пърформансът на ВИЛХЕМ ГРЬОНЕР ще бъден последван от “Лонтано”- изложба за една нощ куратиран от Forever and a Day B?ro с творби от берлински артисти като Бен Котрел, Матиас Дорнфелд, Андрю Гилбърт, Мариола Грьонер, Ервин Кнейсл, Маркус Селг и Астрид Суркова.


МЕСТА + СУБЕКТИ се осъществява с подкрепата на Гьоте-Институт България, Европейска Културна Фондация, Австрийското посолство в София и АМТИИ Пловдив.Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp