titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

21-во издание на СЕДМИЦА НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО - 2015 г.

ataОткриване на 09 септември от 19ч. Център за Съвременно Изкуство – Пловдив, Баня „Старинна “, Бул. 6-ти септември 179
Изложбата ще продължи до 08 октомври 2015 г.

Участват: Лъчезар Бояджиев, Боряна Венциславова, Василена Ганковска, Йос Дигел, Юлиане Ебнер, Правдолюб Иванов, Луиза Марган, Емил Миразчиев, Иван Мудов, Деян Калуджерович, Даниела Костова, Ангелика Кринцингер, Олаф Остен, Оливер Реслер, Камен Стоянов, Миряна Тодорова, Неманя Цвиянович, Сузане Шуда

Куратор: Борис Костадинов

ЗРЕЛИ И БЕСНИ

„В демократичните страни всяко ново поколение е нов народ.” — Алексис дьо Токвил

Зрели и бесни е проект, който е конструиран около парадигмите на „Х-поколението”. Генерацията - заключена в историческия прозорец рамкиран от падането на Берлинската стена (1989) и Световната финансова криза (2007-2008).

Това поколение беше родено и възпитано по време на икономическия бум на 80-те (на Запад) или социалистическата пропаганда и демагогия (на Изток).

През 1989 г., когато падна Берлинската стена, днешните 40-годишни бяха в гимназията. Родени и възпитани в система на конфронтация - те на 20 години трябваше да свикнат с един нов политически модел. В средата и края на 1990-те, младите бяха оптимисти и виждаха позитивното в това да живеят в един глобализиран свят с повече възможности. Светът на интернет. Светът на обединена Европа. Светът, който посрещна с наивни надежди новото хилядолетие.

Световната финансова и икономическа криза от 2007-2008 сложи край на безкрайно продължилото безгрижно детство на „Х-поколението”. Тогва те бяха в средата на своите 30. Кризата се превърна в причина за края на утопиите им. Неуспехът на западния глобализационен модел ги накара да потърсят възможнисти в не-западния свят, но те осъзнаха че техният житейски път е вече в своята среда. Световната криза активно стимулира и кризата на тяхната средна възраст.

„Ти не си твоята работа. Ти не си парите, които имаш в банката. Ти не си колата, която караш. Ти не си съдържанието на портфейла си. Ти не си проклетият си костюм. Ти си всепокорният всемирен боклук.” - Тайлър Дърдън, „Боен клуб”, 1999.

В последните години, протестите обхванали Европа и Северна Америка от Ню Йорк до Атина са метаморфоза на идеите поколението, което със сигурност губи своите утопии и илюзии, но все още е достатъчно политически активно, за да иска промяна. Това поколение (разбира се заедно с по-младите си съграждани) призовава за нова политическа система, прозачна политика и участие на гражданското общество в управлението. Протестите им почти изцяло са организирани чрез интернет и социалните мрежи.

Целият този обществен хаос случайно съвпада с личния хаос в съзнанието на една личност в средата на нейния житейски път. Понятието „криза на средната възраст” е въведено през 1965 от Елиът Жак, но неговият първоизточник е заложен още в теорията на Фройд за страха от наближаващата смърт. И все пак, кризата на средната възраст получава повече внимание от поп-културата, отколкото от сериозната наука.

Кризата на средната възраст в така наречения “art world” има още по-различен вид. Системата е в голяма степен недемократична и е продукт на комерсиалния диктат на края на 1980-те. Подобно на поп музиката и киното, тя издигна в култ младата звезда. Години наред, ние бяхме свидетели на един неспирен процес наложен от големите галерии, фондации, музеи, арт панаири и биеналета, в който се лансираха все по-млади и по-млади имена. Понятията “Emerging artist”, “Mid-career” and “Established” са основен ориентир в света на съвременното изкуство. Днес почти всяка институционална подкрепа е насочена само към артисти до 30 или максимум 35 години.

Проектът Зрели и бесни събира гледните точки, теориите, критичните коментари и анализите на различни артисти на възраст между 33 и 55 години.

Концепцията на изложбата цели да се постигне равновесие между личното и общото. От една страна, Зрели и бесни представя персонални разкази и митологии, специфична житейска феноменология, както и някои частни случаи. От друга страна, проектът ализира общественото в неговите най-важни прояви - политика, икономика, технологии, социална среда и социални теории, морал и икономика на изкуството. Участващите артисти имат житейския опит и дистанцията на времето, така че да анализират собственото си развитие в различни контексти. В същото време те все още са достатъчно активни и млади, което им позволява да търсят и предлагат алтернативни концепции за нови „бъдещи контексти. ”

Седмица на съвременното изкуство се осъществява в партньорство с Община Пловдив, Гьоте институт – България, Фондация Пловдив 2019 и с подкрепата на Австрийско посолство - София, Федерална Служба на Канцлера на Република Австрия, Гауденц Б. Руф - Швейцария|България
Медийни партньори: БНТ, БНТ2, радио Катра FM, Медия кафе, Под тепето, Капана, въпреки.com.


ПЛОВДИВ – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

РАБОТНО ВРЕМЕ
ВТОРНИК – НЕДЕЛЯ
10.00 - 13.00, 13.30 – 18.30 Ч.
ПОНЕДЕЛНИК – ПОЧИВЕН ДЕН
Вход: 2лв. /1 лв. за ученици, студенти и пенсионери/
ЧЕТВЪРТЪК - безплатен вход


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

Дванадесето издание на ежегодния фестивал за съвременно изкуство
АРТ ПОЗИТИВ

ata
ОТКЛОНЕНИЕ

Откриване 23 май 2015 от 18:00 часа

Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна”.
Изложбата ще продължи до 14 юни.

Участници: Антония Костова, Божидара Делчева, Емил Миразчиев, Иван Карев, Лора Пармакова, Любомир Хаджийски, Мартин Москов, Петя Миланова, Маргарита Попова, Мартина Вачева, Надя Генова, Павел Найденов, Рад Гюлеметов, Рангел Гидиков, Севдалина Кочевска, Джоел Нуру, Константин Папаризов, Соня Митова, Трифон Ташев

ОТКЛОНЕНИЕ
Завой или лека крива. Изменение на траекторията. Аномалия на правата линия. Нарушаване на болезнения педантичен ред. Отклонението като конфликт на личността със себе си и околния свят, като генератор на недоволство и гняв. Но и като начална точка на творческата интерпретация на света, като пресечната точка на хаотично кръжащите около нас дискурси. Сблъсъкът.   
Темата цели чрез артистична индукция и дедукция, от и към художника, да изследва отклонението от праволинейността в социалните, политически, психологически, лингвистични и артистични процеси и резултатите на конфликт.

Арт Позитив се осъществява в партньорство с Община Пловдив, Гьоте институт – България, Фондация Пловдив 2019 и с медийната подкрепа на БНТ2, радио Катра ФМ и Медия кафе.

ПЛОВДИВ – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019


РАБОТНО ВРЕМЕ
ВТОРНИК – НЕДЕЛЯ
11.00 ч. – 14.00 ч., 15.00 ч. – 19.00 ч.
ПОНЕДЕЛНИК – ПОЧИВЕН ДЕН
Вход: 1лв. /0.50 лв. за ученици, студенти и пенсионери/
ЧЕТВЪРТЪК - безплатен вход


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна

Удължаваме срока до 25 април
за подаване на проекти, свързани с
Фестивал за съвременно изкуство
АРТ ПОЗИТИВ 2015
с тема ОТКЛОНЕНИЕ. Изложбата ще бъде открита на 22 май
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp