titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Маргерита Москардини
проект за Баня Старинна

Откриване: Петък, 24 Юни 2011, 17 ч.
Изложба: 24 Юни - 16 Юли 2011

Идеята за проекта се основава на проучване връху архитектурната структура и историята на бившата "Чифте Баня". В тази сграда артистът може да прочете миналото на града, не само като непрекъснато описание, но и като разследване на преломите в историята.
Както реката носи остатъци по течението си, които натрупвайки се променят курса й, така и града очевидно няма постоянна стратегия на планиране. Градското развитие се определя от потока и напластяванията на събития и тяхната обходимост.
Общият план на Баня Старинна е наложен върху хидрографската карта на България, кадето реките заливат обширни територии, променяйки ги, като игнорират политическите граници. Празните ниши в Банята - почти като преобърнат показ - са превърнати в голямо бюро за изследвания, събиране на информация и картографско планиране, където материалът е съхранен в чекмеджета и неусетно загубен поради невъзможността да бъде опазен. Това представя вода от някои местни реки, която наводнява пространството капка по капка, предизвиквайки своята роля и всеки опит за определяне на дестинация.

Маргерита Москардини завършва курс за напреднали във визуалните изкуства, фондация Ratti, Комо, ръководен от Yona Friedman, и клас на Peter Friedl във фондация Spinola Banna per l´arte, Турин. През 2010 г. тя беше поканена в програма за резиденция на CCA Andratx, Майорка, Испания. През 2007 г. печели първото издание на Premio Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli, построявайки перманентна инсталация в затвора Vallette, Турин.
Главни самостоятелни изложби: Una Stanza/Fuori Lungo, галерия SpazioA, Пистоя; Studio per un´erosione, фондация LaQuadriennale, Рим.
Главни групови изложби: Mastermind, neon>campobase, Болоня; Ada, Musei civici of Imola, Болоня; Public Improvisation, careof, fabbrica del vapore, Милано; In Full Bloom, галерия Raffaella Cortese, Kaleidoscope project space, Милано; Collecciò Art Foundation Mallorca, Andratx, Майорка; EmergingTalents 2011, CCCStrozzina, Palazzo Strozzi, Флореция; Premio Ariane de Rothschild, Palazzo Reale, Милано.

С подкрепата на DE.MO./MOVIN'UP - Ministero per i Beni e le Attività Culturali, Direzione Generale per il Paesaggio, le belle arti, l’architettura e l’arte contemporanee и GAI - Associazione per il Circuito dei Giovani Artisti Italiani.


ata

Сдружение “Изкуство днес”
МЕСТА + СУБЕКТИ
Фестивал на пърформанса

16 – 19 юни 2011

След успешното първо издание през 2010 г. Фестивалът на пърформанса “МЕСТА + СУБЕКТИ” отново ще събере артисти от няколко страни в Центъра за съвременно изкуство – Пловдив, Баня "Старинна" и няколко други закрити и открити пространства на територията на града. Художници от България, Сърбия, Великобритания, Австрия и Германия ще представят интердисциплинарна програма, съчетаваща съвременен танц, електронна и минималистична музика, интервенции в градска среда, нови медии и др. Концептуалната рамка на фестивала е отворена, а интерактивните подходи, използвани в повечето проекти, въвличат публиката като съавтор и съучастник. Новото в програмата тази година са поредицата от паралелни събития – лекции и работилници – в които художници, куратори и изкуствоведи ще представят опита и възгледите си за изкуството на пърформанса.

Програма

Четвъртък, 16 юни
19 ч. откриването на фестивала
19.15 ч. пърформанс / Petit Buffet (Берлин): “Reality Cheque“
20 ч. пърформанс / Ансгар Вилкен (Берлин): “Пасолини за Виолончело и Педал“
21 ч. пърформанс / Забуна (Београд): “Донеси Шума си“
пърформанс / Красимир Добрев (Сливен): “Голямата Меланхолия“
Всички събития се провеждат в Център за съвременно изкуство Пловдив – Баня Старинна

Петък, 17 юни
17 ч. пърформанс / “Голямото Учене - параграфи 1, 3 & 4 “
Евангелска Съборна Църква Пловдив, ул."Леди Странгфорд" Но. 21, Пловдив
20.30 ч. лекция / Руен Руенов (София): “Утвърждаване на пърформанса в България“
artnewscafé, ул. “Отец Пайиси“ Но. 38, Пловдив
21 ч. откриване на изложба / "Откровение": Бен Котрел & Мариола Грьонер
Галерия Сариев, ул. “Отец Пайиси“ Но. 40, Пловдив

Събота, 18 юни
14 ч. лекция / Еирини Папаконстантину (Солун): “кураторство на пърформанса“
artnewscafé, ул. “Отец Пайиси“ Но. 38, Пловдив
16 ч. уъркшоп / Себастиан Лексър (Лондон): “пиано+“
АМТИИ, Концертна сала
17 ч. концерт / Себастиан Лексър (Лондон): “пиано+“
АМТИИ, Концертна сала
19 ч. ВИЛХЕЛМ ГРЬОНЕР & Партньори (Берлин, Виена): “Политика на Въображението: Подготовка на Оракул“
Център за съвременно изкуство Пловдив – Баня Старинна

Неделя, 19 юни
14 ч. лекция / Петер Щамер (Виена): “THE VILLAGE. За ползите от съвместната работа“
публично пространство
16 ч. пърформанс / Нима Гуще (Лондон, Пловдив): “Голямото Учене - параграфи 2, 6 & 7“
Център за съвременно изкуство Пловдив – Баня Старинна

С поткрепата на Гьоте-институт България, Фондация "Роберт Бош", Фондация "Америка за България“, Австрийско посолство София.


ata


АТЛАНТИС '11
Сдружение “Изкуство днес” на венецианското биенале 2011

Откриване: 1 юни 2011, 19 часа
Изложба: 1-5 юни 2011, 10 – 18 часа
Панел дискусии: 2-3 юни 2011, 19 часа
Palazzo Zenobio, Collegio Armeno Moorat-Raphael, Venezia

Седем европейски града между Берлин и Ереван са свързани в мрежата АТЛАНТИС посредством международен културен обмен и взаимодействие в сферата на съвременното изкуство.
В дните преди откриването на на 54-то международно биенале във Венеция, мрежата ще представи работата си с проекта АТЛАНТИС '11. Темата на събитието е “Власт и съвременно изкуство”.
АТЛАНТИС '11 е част от проекта HEICO – наследство, идентичност и комуникация в европейските практики на съвременното изкуство. Проектът представя културното отражение на идентичността в партниращите си страни и тяхното политическо и културно наследство. Чрез серия от уъркшопи и конференции в различните държави, участващи в проекта АТЛАНТИС '11, ще бъде осъществен обмен на куратори и артисти. HEICO подпомага този обмен чрез осигуряване на резиденции в Пловдив (България), Ереван (Армения), Тбилиси (Грузия), Братислава (Словакия) и Кишинев (Молдова).
От 1 до 5 юни изложбата АТЛАНТИС '11 ще представи различни произведения и дейности от страните-партньори в “Collegio Armeno Moorat Raphael” на “Palazzo Zenobio” във Венеция. От видео инсталации до пърформанси и дискусии, ще бъде подложена на изследване темата за взаимоотношенията между властта и съвременно изкуство.
Гост кураторите на изложбата АТЛАНТИС '11, Емил Миразчиев и Якоб Рачек са поканили артистичния колектив R.E.P. (Киев) да реализира специално за събитието пърформанса "Място, на което няма и да бъдеш повече (тресене)", който интерпретира историята с българската (не) видимост на Венецианското биенале с участието на традиционна фолклорна певица Соня Георгиева. 
По покана на сдружение “Изкуство днес” ще се представи инициативата "Български павилион" (www.bulgarianpavilion.org). Проектът предлага алтернатива на спорадичните български участия във Венецианското биенале чрез създаване на критическа платформа за реализация на различни артистични активности. Проектът привижда павилиона като символична, ефимерна и подвижна структура и поставя под въпрос историческите взаимоотношения между власт и изкуство, национално и интернационално представяне. 
На 2 юни от 19 часа може да се присъедините към дискусията “Добро Управление? Лошо Кураторство!” с част от инициаторите на "Български павилион": Светлана Куюмджиева, Десислава Димова, Вера Млечевска, Весела Ножарова.
Проектът АТЛАНТИС '11 е финансиран с подкрепата на от Европейската комисия. Това съобщение отразява само лични виждания на неговите автори.  Комисията не носи отговорност за употребата на съдържащата се в него информация.


ataСдружение “Изкуство днес”
Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна"

АРТ ПОЗИТИВ 2011

ЕЛАСТИЧНОСТ

13.05 - 10.06.2011
работно време: вторник - неделя, 11.00 ч. - 18.00 ч.


Участници
Ана Саласар, Антония Костова, Велизар Димчев, Виктория Филипова, Десислава Димчева, Емил Миразчиев, Кольо Карамфилов, Константин Бандеров, Цонка Вълчева-Мишел, Адриана Генадиева, Красимир Добрев, Лора Пармакова, Мартина Вачева, Надя Генова, Петър Кочевски, Рангел Гидиков, Румен Жеков, Севдалина Кочевска, Явор Петруняшев.

Идея: Мария Андреева

пърформанси на откриването:
от 18.15ч. Ана Саласар
от 18.30ч. Явор Петруняшев и Брейк Арт

С подкрепата на


ata


арт проект
RE_LOCATE

Ilgın Seymen, Gökçe Süvari, Mehmet Dere, Selda Asal, Suat Öğüt, Zeyno Pekünlü, HaZaVuZu (Günes Terkol, Sukru Ozgur Erkok, Zeynep Beler)

10 - 15 май 2011

публичнo представяне
10 май 2011, 18 ч.
Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна"

„Илюминации: Теория на писането”
пресентация на Гита Хашеми (Торонто/Канада)
11 май 2011, 18 ч.
АМТИИ, Концертна сала

“разцепви течене”
публична интервенция на колектив ХаЗаВуЗу Истанбул
13 май 2011, 17 ч.
място за среща: площад Джумая

RE_LOCATE е арт-проект с пет дестинации (Истанбул, Пловдив, Атина, Скопие, Прищина) и с цел да насочи вниманието ни към историческия факт на принудителното популационно кръстосване на Балканите, което се е случвало между двете световни войни, промяна на границите и възможностите да се създадат нови връзки чрез артистичния диалог. Споделената история в избраните градове Истанбул (Турция), Пловдив (България), Атина (Гърция), Скопие (Македония), Прищина (Косово) дава базис да се създаде платформа за изследване на общата история и развитие на културното разбиране на различни нива.

Концепта на проекта е разработен от Апартмънт Проджект Истанбул и е разделен на две части. В първата фаза творците ще предприемат пътуване с автобус и влак през Балканите. Експериментален уъркшоп включващ различни идеи произлизащи от колективния, но различен опит от прекараното заедно време и споделяне, различните наративи използвайки различни материали и рисунки, фотографии, видео-творби, текст и разговори произлезли от впечатленията на посетените места. Втората част на проекта ще бъде организиран от Apartment Project в Истанбул през юли 2011 с резидентна програма с артисти от посетените страни: България, Гърция, Македония, Косово. Проекта завършва с изложба реализирана като успоредно събитие към 12то Биенале Истанбул през септември и октомври 2011. С това проекта Re-Locate цели да основе културна мрежа за съвременно изкуство и серии от арт-събития, които да улеснят осъзнаването в региона.

Гита Хашеми
Художничка, кураторка и писателка, Гита Хашеми използва широк диапазон на креативни и критични стратегии, вклучително медии, инсталации, пърформaнс, интервенции и издателска дейност. Тя работи в контекста на колективни и социални мрежи, използвайки различни медии, като дигитален текст, снимки и видео, звук и код. Нейната работа беше представена в Канада, САЩ, Австралия, Германия, Палестина, Аржентина, Тайланд, Италия, Полша, Испания и Армения.
www.gitaha.net

Партньори на проекта: Apartment Project Истанбул, Център за съвременно изкуство Пловдив, Nova Melanchoia Атина, Line Initiative Скопие, Stacion - Centre for Contemporary Art Прищина

С помоща на Европейската Комисия – Програма Култура
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp