titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

представя

Константин Божанов
ПЛАТОНИЧНИ ОБЕКТИ
29 май – 30 юни 2009

куратор: Светлана Куюмджиева

Откриване – 29 май 2009 (петък), 18.00 часа
в Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна"

Константин Божанов показва най-новите си работи в първата си самостоятелна изложба в България. Повече от 20 години авторът живее в Лондон, Лос Анджелис и Ню Йорк и се изявява успешно като скулптор, визуален артист и кинорежисьор.
Идеята за Платоничните обекти, е инспирирана от теорията за универсалиите на Платон. Константин Божанов илюстрира тази теория с поредица от скулптурни обекти и фотографии, чийто фокус са обикновените утилитарни предмети. Смяната на контекста наслагва ново, както Платон би го определил, „божествено” значение върху техния смисъл. Стълби, тоалетни чинии, компютри, автомобилна гума, клетка са пресъздадени като скулптури и композирани в определен ред. Интерпретацията им е сведена до синтез и абстракция. Присвоени по този начин от реалността те се отъждествяват напълно с идеята за универсалиите, по същия начин като фрагментите, които са впечатлили артиста дотолкова, че да ги заснеме и отнесе със себе си от различните страни, в които пътува. В определен смисъл чрез всичко това художникът осъществява доста задълбочена и философска критика на консумативната и рационална логика, по която се движи съвременното общество.
В работите си Константин Божанов прави постмодерен коментар върху изкуството на Бранкузи, Ив Клайн и Джеймс Лий Байърс. Повечето от тях инспирирани от конкретни произведения на тези автори: Масата на мълчанието и Безкрайната колона на Бранкузи, Джеймс Лий Байърс живееше тук на Джеймс Лий Байърс и Неозаглавено синьо на Ив Клайн.
Освен скулптурните обекти и фотографиите, в изложбата са представени и две по-ранни видеа на Константин Божанов – Горящи клади (2005-2008), Катастрофа (2003 – 2008).
След като е натрупал известност в чужбина Константин Божанов организира тази мащабна изложба в пространствата на Баня „Старинна” провокиран най-вече от желанието да опознае отблизо българската сцена и публика. След гостуването им в Пловдив част от произведенията ще бъдат представени в самостоятелни изложби в Otero Plassart Gallery, Лос Анджелис в края на тази година и Begonia Melone Gallery, Мадрид в началото на следващата.


ataСдружение "Изкуство днес" Ви кани
в Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна

на предпремиера на спектакъла „ПРЕ–В–КЛЮЧЕНИЯ„ на Театър „А`парт”
по пиесата „Двете приключения на Лемуел Гъливер” на Йежи Брошкевич

Музика: Кшищоф Пендерецки, Сценичен вариант и постановка: Александър Бенга, Сценография и костюми: Доц. Стефан Попов, С участието на: Сашо Петков /Театър „А`парт”- Пловдив/ - Лектор – Лемуел Гъливер, Панайот Добрев-Понко /Държавен Куклен Театър- Пловдив/ – Лилипутът Хълго - Великанът Глум

Приключение или превключване от един светоглед в друг? Физическите параметри и измерения, понятията за „ГОЛЯМО” и „малко” - те ли са критерият за стойностите и значенията на човека и човешките общества? Не са ли духовните стойности, моралните ценности, човеколюбието и добродетелността истинските стъпала, по които ЧОВЕШКИЯТ дух се извисява над нивото на дребните човешки страсти и дребното човешко мислене? Да. Да днес си голям, днес си Гъливер сред лилипутите. А утре...? Утре си пак Гъливер, но сред Великаните. Може би по важно е да останеш себе си, да останеш ЧОВЕК сред човеците…

25-ти май /понеделник/ - 20.30 часа
26-ти май /вторник/ - 20.30


Със съдействието на Полски институт – София


ataСдружение "Изкуство днес"
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

АРТ ПОЗИТИВ-2009 "СЛАДКО"
10.04-25.05.2009

Работно време: вторник - неделя от 14.00 до 18.00 часа
Вход: 1лв (за ученици, студенти и пенсионери - 0,50лв)

На 17 май /неделя/ изложбата няма да бъде отворена - премиера на спектакъла „ПРЕ–В–КЛЮЧЕНИЯ„ по пиесата „Двете приключения на Лемуел Гъливер” на Йежи Брошкевич, Театър „А`парт” - ПловдивataСдружение ”Изкуство днес”
представя

Симеон Стоилов
“ТЪРСЯ ЧОВЕК”
пространствена намеса в
Център за съвременно изкуство – Пловдив
„Баня Старинна”

С новата си работа Симеон Стоилов провокира най-първичните рецептори за пространство. С една съвсем деликатна и неуловима намеса авторът променя параметрите на средата и оставя зрителя да се лута пипне??ком в търсене на границите на тази неопределеност, в търсене на обект, на опора, на светлина или всъщност в търсене на себе си.
Симеон Стоилов все по-често залага на различни намеси във вече съществуващи пространства. В този случай той се е разграничил от обичайната стратегия и вместо конкретен обект е внесъл по-скоро нови параметри на мястото. Рету??ирал е неговия реален мащаб, за да визуализира една метафора на най-базисните екзцистенциални страхове, на постоянните дилеми и на моментите, когато се движим на сляпо през живота, загубили своите мотиви и цел.
Сега вече не произведението, а зрителят се адаптира към средата. На практика той вече е съучастник на изкуството и важна негова съставка. Самата работа на артиста тук е да създаде най-ефимерно и неуловимо усещане, което буквално полепва по всеки влязъл в голямата зала на Баня Старинна. Стените и подът са се превърнали в пълна абстракция, а изборът е или да избягаш, или да търсиш и откриваш.
Симеон Стоилов е сред най-активно работещите в момента съвременни български художници. След създадения от него светлоотразителен надпис LIFE IS LIES, който беше инсталиран като част от партито на DJ MAG, това е втората му проява в пловдивския център за съвременно изкуство този месец и също може да бъде съпреживяна за кратко – само на 21 март от 14 до 20 часа. ?? двете работи са концентрирани като идея за един директен диалог с публиката. Но докато първата е решена като кратко и ясно послание, в този случай художникът създава едно доста по-интуитивно и емоционално преживяване.

ataСдружение "Изкуство днес"

АРТ ПОЗИТИВ-2009, "СЛАДКО"
резултати от журирането на проектите

На 06.03.2009 г. жури в състав: Веселина Сариева, Емил Миразчиев, Йоханнес Артинян, Лора Пармакова, Надя Генова и Севдалина Кочевска, разгледаха 31 проекта, предложени от 26 автори.
Журито одобри за участие проекти на следните автори:
Антония Костова
Боряна Николова
Велизар Димчев
Веселина Сариева
Вячеслав Есенков
Емил Миразчиев
Елеонора Хаджиниколова
Иван Карев
Илия Ламбов
Йоханнес Артинян
Йово Панчев/Продан Марков
Лора Пармакова
Маргарита Попова
Мария Миткова
Мая Бежанска
Надя Генова
Наташа Кюпова
Петър Кочевски
Севдалина Кочевска
Стоян Терзиев
Самуил Стоянов

Изложбата ще се открие на 10.04.2009 г., петък, в Център за Съвременно Изкуство, Баня "Старинна"
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp