titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение ”Изкуство днес”
представя

Симеон Стоилов
“ТЪРСЯ ЧОВЕК”
пространствена намеса в
Център за съвременно изкуство – Пловдив
„Баня Старинна”

С новата си работа Симеон Стоилов провокира най-първичните рецептори за пространство. С една съвсем деликатна и неуловима намеса авторът променя параметрите на средата и оставя зрителя да се лута пипне??ком в търсене на границите на тази неопределеност, в търсене на обект, на опора, на светлина или всъщност в търсене на себе си.
Симеон Стоилов все по-често залага на различни намеси във вече съществуващи пространства. В този случай той се е разграничил от обичайната стратегия и вместо конкретен обект е внесъл по-скоро нови параметри на мястото. Рету??ирал е неговия реален мащаб, за да визуализира една метафора на най-базисните екзцистенциални страхове, на постоянните дилеми и на моментите, когато се движим на сляпо през живота, загубили своите мотиви и цел.
Сега вече не произведението, а зрителят се адаптира към средата. На практика той вече е съучастник на изкуството и важна негова съставка. Самата работа на артиста тук е да създаде най-ефимерно и неуловимо усещане, което буквално полепва по всеки влязъл в голямата зала на Баня Старинна. Стените и подът са се превърнали в пълна абстракция, а изборът е или да избягаш, или да търсиш и откриваш.
Симеон Стоилов е сред най-активно работещите в момента съвременни български художници. След създадения от него светлоотразителен надпис LIFE IS LIES, който беше инсталиран като част от партито на DJ MAG, това е втората му проява в пловдивския център за съвременно изкуство този месец и също може да бъде съпреживяна за кратко – само на 21 март от 14 до 20 часа. ?? двете работи са концентрирани като идея за един директен диалог с публиката. Но докато първата е решена като кратко и ясно послание, в този случай художникът създава едно доста по-интуитивно и емоционално преживяване.

ataСдружение "Изкуство днес"

АРТ ПОЗИТИВ-2009, "СЛАДКО"
резултати от журирането на проектите

На 06.03.2009 г. жури в състав: Веселина Сариева, Емил Миразчиев, Йоханнес Артинян, Лора Пармакова, Надя Генова и Севдалина Кочевска, разгледаха 31 проекта, предложени от 26 автори.
Журито одобри за участие проекти на следните автори:
Антония Костова
Боряна Николова
Велизар Димчев
Веселина Сариева
Вячеслав Есенков
Емил Миразчиев
Елеонора Хаджиниколова
Иван Карев
Илия Ламбов
Йоханнес Артинян
Йово Панчев/Продан Марков
Лора Пармакова
Маргарита Попова
Мария Миткова
Мая Бежанска
Надя Генова
Наташа Кюпова
Петър Кочевски
Севдалина Кочевска
Стоян Терзиев
Самуил Стоянов

Изложбата ще се открие на 10.04.2009 г., петък, в Център за Съвременно Изкуство, Баня "Старинна"


ataСдружение "Изкуство днес"
събира предложения за участие
в петото издание на АРТ ПОЗИТИВ - един проект, представящ съвременно изкуство от автори, които са родени, учили, живеят или творят в Пловдив.

Темата на Арт Позитив 2009 е „СЛАДКО” – по идея на Севдалина Кочевска.
Участието става чрез селектиране на авторски проекти и включва всички форми на изразяване в областта на съвременното изкуство – обект, инсталация, пърформанс, видео, саунд, фотография, живопис, текст, нови медии ...
Моля, изпращайте вашите проекти на ел.поща: office@arttoday.org или в офиса на сдружение „Изкуство днес” на ул. „Константин Стоилов” №36, Пловдив 4000.

Краен срок за получаване: 1-ви МАРТ 2009 г.

За повече информация: office@arttoday.org; 032/638868


ataСдружение „Изкуство днес” представя
в Център за съвременно изкуство – Пловдив
Баня „Старинна”

Mултимедийна изложба "Република на разнолики култури"
15-24 октомври 2008

Изложбата включва най-ценните съкровища на книжовността на Жечпосполита, съхранявани в архивите на Народната библиотека във Варшава. Тя представя историята на толерантността и съвместното съществуване на различни народности на територията на І-та Полска република.

Организатори: Община Пловдив и Полски институт София, с участието на Посланика на Република Полша в България Н.П. Анджей Папйеж


ataСдружение „Изкуство днес” представя
в Център за съвременно изкуство – Пловдив
Баня „Старинна”

ЧЕТИРИ ТАНЦОВИ СПЕКТАКЪЛА в една вечер „Джелсомина, Джелсомина”, по музика на Нино Рота, хореография Ана Каракашева, танцува Деница Герджикова
„Дишай”, по музика на Ласа де Села, моноспектакъл на Ана Каракашева
„Искрила”, моноспектакъл на Милена Дъбова
„Грасиас” музика Барнакустика, хореография Ана Каракашева, танцуват Деница Герджикова, Милена Дъбова и Ана Каракашева.


02.10.2008 /четвъртък/, 19.00 ч.
03.10.2008 /петък/, 19.00 ч.


Спектакълът „ГРАСИАС” е причината три танцьорки от Пловдив да се установят за известно време в родния си град и да създадат танцова компания и ??кола за съвременни танци „ФРИДА”.

Вход: 5 лв.
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp