titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataКерстин Флаке, Replaces 14 (от серията Replaces), 2012, C-print


Участници:
Николай Ангелов, Йоханес Артинян, Василена Ганковска, Оливер Косак, Ахмет Огют, Иза Розенбергер, Щефан Фишер, Керстин Флаке, Тило Шулц, Джун Янг


Куратор: Илина Коралова


Изложбата представя художници, които чрез работите си изследват структури. Било то съвкупността от форма, материал, композиция, светлина в създаваното от авторите художествено произведение (скулптура, фотография, живопис), било то градивните елементи на даден архитектурен ансамбъл (изложбено пространство, градска архитектурна среда), или в по-широк смисъл – взаимоотношенията между индивидите и институциите в дадено общество – под “структура” в случая се разбира конфигурацията от елементи и техните взаимовръзки, които образуват едно цяло. Художниците поставят под съмнение стабилността на това цяло, вглеждат се във връзките, които го изграждат, деконструират ги или ги разглеждат под неочакван ъгъл.

С помощта на широк спектър от художествени медии – фотография, инсталации, живопис, видео – артистите насочват вниманието си към различни аспекти на предложената концепция. Преструктурирането на съвременните общества, разпадането на традиционни връзки и обособяването на нови между социални групи, които до момента не са взаимодействали, отварянето на (политически, икономически, културни) системи, но и обратната реакция на капсулиране и съпротива срещу външни елементи са някои от основните теми в творбите на участниците. Друга характеристика в работите им е вглеждането в явления или в определени детайли от тях, които често са смятани за периферни и остават извън вниманието, но в действителност са знакови за функционирането или по-цялостното разбиране на даден контекст. В произведенията тези “незначителни” елементи придобиват централно място, като по този начин артистите предлагат един различен поглед върху познати феномени. Важен елемент, който свързва художниците – независимо от контекста, който ги е формирал – е съзнанието, че самите те са част от дадена структура или система (художествена, социална, икономическа), което определя и техния артистичен подход. Творбите им се развиват от вътре навън, т. е. като разглеждат, експериментират и дори разграждат елементите на артефакта, който създават, авторите коментират явления, преминаващи отвъд рамките на конктретното произведение и границите на изложбеното пространство, изразявайки по такъв начин личната си позиция спрямо средата и обществото, в които самите те живеят и работят.

Важна роля в изграждането на изложбата играе и мястото, в което тя се провежда. Старинната турска баня е сама по себе си елемент от изчезнала обществена система, интегриран в нова среда. Тя успешно изпълнява съвършено различна функция от първоначалната си, но в същото време присъщите й архитектурни белези представляват предизвикателство за новите й “ползватели”. В този смисъл изложбеното пространство на Банята може да се разглежда като една структура – отворена за намеси, но и поставяща редица ограничения. По аналогия с идеята на изложбата, участниците са свободни да я изследват, анализират, да я вградят в творбите си.

“Седмица на съвременното изкуство” е проект на Сдружение “Изкуство днес”
в партньорство с Община Пловдив и Гьоте-институт България.

Осъществява се със съдействието на: ifa Institut f?r Auslandsbeziehungen e. V., Gaudenz B. Ruf Award For New Bulgarian Art, Австрийско посолство в София.

Медийни партньори: БНТ, БНТ2, радио Катра ФМ, Дарик радио, Дарик News.

ПЛОВДИВ – КАНДИДАТ ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

РАБОТНО ВРЕМЕ
ВТОРНИК – НЕДЕЛЯ
10.30 Ч. – 18.00 Ч.
ПОНЕДЕЛНИК – ПОЧИВЕН ДЕН
Вход: 1лв. /0.50 лв. за ученици, студенти и пенсионери/
ЧЕТВЪРТЪК - безплатен вход


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

„БИБЛИОТЕКАТА“ си търси нов дом

Многократно награждаваната съвременна архитектурна инсталация „Библиотеката“, която в момента се намира в Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна“ в Пловдив, търси своя нов дом. Обектът, който преди няколко месеца получи престижното отличие А+ на едно от най-влиятелните световни интернет издания Architizer в категорията pop-ups, е обявен за продан за 50 000 евро след като създадетелите му решиха да се разделят с едно от своите любими произведения. Повече информация можете да получите от председателя на Сдружение „?Изкуство днес” г-н Емил Миразчиев.

За приза на Architizer пловдивският проект на архитектурно студио 8 и 1/2, ръководен от младия архитект Владислав Костадинов, се състезаваше с други четири светвноизвестни номинации: еко-павилион от фестивал в Сингапур, павилион на Булгари в Абу Даби, временен магазин на Луи Вюитон в Лондон и арт-пространство в Австралия :
http://www.architizer.com/en_us/projects/view/contemporary-library/49995/#.Ud1MQDtQaFl.

„Библиотеката“ има и друга награда – от читателите на блога WhatA, които я определиха за Сграда на годината за 2012-а. Отличената пловдивска инсталация вече е световна известност, след като за нея писаха и няколко авторитетни междунарондни архитектурни издания.

За повече информация :
Г-н Емил Миразчиев
++ 359 888 52 92 24 ,
е-mail : mirazchiev60@yahoo.com


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

представя

„Подходи към щастието“

откриване
10 юни 2013 г., 18.30 ч.
Център за съвременно изкуство - Пловдив, баня "Старинна"


Фестивалът Дни на щастието, който стартира през 2012 г. в София, по инициатива на фондация Credo Bonum, е първият по рода си проект, съчетаващ серия от лекции, семинари, филмови прожекции, изложби и работилници, посветени на темата за щастието. Тази година, заедно с тяхна подкрепа, е за първи път и в Пловдив, организиран от сдружение Изкуство днес.

Пловдивското издание на фестивала ще стартира на 10-ти юни с изложбата „Подходи към щастието“ и дегустация на “кулинарната творба“ заедно с авторката й Павлина Чакърова в Центъра за съвременно изкуство в Баня Старинна, oт 18.30 часа. Изложбата включва фотографии, видеа и инсталации на 22 автора от различни държави като Испания, Австрия, Литва, Сърбия, Израел, Калифорния и други, и ще продължи до 3-ти юли. „Подходи към щастието“ има за цел да ни вдъхнови да разпознаем собственoтo си щастие, или да създадем нови, може би още по-автентични и реалистични представи за него. Куратор и мениджър на проекта в Пловдив е Евелина Кокоранова от сдружение Изкуство днес.

Щастието е основна тема на размисъл от хилядолетия насам. За някои щастието е по-скоро удоволствие, отколкото търсене на смисъл и себепознание, за други то е и търговски продукт на глобализацията. Тези и други впечатления ще споделят артистите, които са представени в международната изложба „Подходи към щастието“. Техните виждания са породени от търсенето на смисъл, който ражда креативността и ги води в различни посоки на действие. Често провокативни, някои от тях парадират с използването на „изкуственото“ щастие в рекламните блокове, с цел разчупване на конвенционалното мислене. Други търсят как може да се реализира щастието в пределите на градския контекст или просто споделят част от своето щастие с околните.

Събитията в рамките на Дни на щастието в Пловдив ще бъдат уъркшоповете на Art of Living (въвеждащ семинар в Тайната на Дишането с Индийската учителка Димпъл Гаджвани на 12-ти юни и Изкуството да живееш от 28 до 30 юни), демонстрация на Контактна импровизация (14-ти юни) и уъркшоп за този танц (16-ти юни), Йога на смеха (16-ти юни) и прожекцията на документалния филм „Happy“ (20-ти юни).

Проектът Дни на щастието в Пловдив е подкрепен от фондация Credo Bonum (София), фондация Роберт Бо?? (Стутгарт/Германия), сдружение MitOst (Берлин), фондация Аrt of Living (София), Йога Арт Студио Шанти (Пловдив) и медийните партньори: Програмата Пловдив, Darik Radio и Darik News.


За повече информация и програмата на фестивала в Пловдив и София:

www.credobonum.bg.
www.daysofhappiness.credobonum.bg.ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

представя

АРТ ПОЗИТИВ 2013
ata
"АНАЛОГ"

Десетотo юбилейно издание на ежегодния фестивал за съвременно изкуство Арт Позитив

Откриване: 26 април (петък), 18:00 ч., Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня “Старинна”.

Събитието ще продължи до 19 май 2013 г., като освен изложбата,
ще бъдат проведени редица лекции, презентации, прожекции и акции в градска
среда. Откриването ще бъде последвано от парти на открито на Небет тепе.

на 24 април от 17 до 21 часа, интерактивна аудио инсталация "Моята любима музика"
място - главната улица, до Градска художествена галерия
автор - Емил Миразчиев

Парти по случай откриването: 20:00 ч., Небет тебе: Kottarashky (dj set),
YvesO (dj set), Spiraltone (live / музикален пърформънс), Narco Polo (live
/ trip-jazz); Stassy (live / танцов пърформънс), Дарио (live / огнен
пърформънс). Официално афтър-парти в клуб “Грамофон”.


Идейна концепция на изложбата: На фокус е една анахронизирана сетивност,
експлоатирана откъм възможностите й за адекватност спрямо възприемчивостта
и търсенията на осезаемо наличната ни съвременност. Маркирани са
отпечатъци на присъствието й в погълналата я епоха на цифровизация.
“Аналоговостта” е разглеждана многопластово - едновременно и идейно, и
като материално-техническа форма на възпроизводимост. Представените
творчески проекти са осъществени при условие на задължителен аналогов
подход в реализацията им.

Участници: творци от Пловдив и региона: Цветан Узунов, Трифон Ташев, Севдалина Кочевска, Рангел, Гидиков, Продан Марков, Лора Пармакова, Никола Минчев, Надя Генова, Коля Стефанов, Илия Ламбов, Здравка Кантарева, Емил Миразчиев, Весела Статкова / Иван Карев, Венера Смиленова, Вълко Чобанов, Лора Пармакова
Гости: Scenocosme (Grеgory Lasserre & Anas met den Ancxt)

Съпътстваща програма: Програмата на фестивала включва и провеждането на
ежеседмични срещи-дискусии в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня
“Старинна”, на които ще бъдат представени:

- тематични лекции от кураторите Йово Панчев и Ния Пушкарова и
презентации на подбрани
от тях проекти също в зоната на аналога;
- ретроспективен поглед към аналоговото присъсътвие в архива на “Арт
Позитив” - участници
от предходни издания на фестивала ще припомнят свои проекти (Ната??а
Кюпова, Красимир Добрев, Кольо Карамфилов, Йоханнес Артинян, ... )
- аудио-визуални пърформативни аналогови прожекции - на Трифон Та??ев,
Вълко Чобанов,
Димитър Шопов, ...

Проектът е съвместна реализация на сдружение “Изкуство днес” и eX Art
Foundation и е част от платформата “Аналогово присъствие” на eXAF.org

Арт Позитив се осъществява в партньорство с Община Пловдив, фондация Пловдив 2019 и с медийната
подкрепа на БНТ, БНТ2, радио Катра ФМ, Дарик радио, Дарик News и
Програмата - Пловдив Инфо

ПЛОВД??В – КАНД??ДАТ ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛ??ЦА НА КУЛТУРАТА 2019


Пълната актуална програма, списък с участниците и повече информация можете
да намерите на блога на събитието на адрес: http://analogue.exaf.org/

Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp