titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"

ataГрадски Мечти
20.10 - 30.11.2012


URBAN DREAMS е международен проект на Сдружение Изкуство днес, състоящ се от два модула:

Артистични акции в публично пространство ще се опитат да направят мечтите в градска среда и техните контексти видими, ползвайки средствата на изкуството.
Изкуството става изследователска стратегия, а градът се превръща в лаборатория. Реакциите и интеракциите с жителите на града ще станат част от този непрекъснат изследователски процес. Изкуство, град и ежедневие ще се изправят един срещу друг.
Жителите на град Пловдив са предизвикани да се впуснат в изследване на обществени пространства чрез разнообразните перспективи на различни артисти.

26.10 - 26.11.2012
Интерактивнa изложба, библиотека/архив на европейско артистично градско изследване в Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна". Oсвен резултатите на актуалната артистична урбанистика в Пловдив и в други градове на партньори от международния проект HEICO (Heritage, Identity and Communication in European Contemporary Art Practices) този архив ще представи и международни проекти от последните години по мултимедиален начин (видео, снимки, изложбени каталози и д.р.) на базата на предоставени творби и материали от партньорски организации и артисти oт Германия, Австрия, Молдова, Великобритания, Aрмения, Холандия, България и др.

Куратор: Емил Миразчиев

Програма:

20/21 октомври 2012, от 11-18 ч. ХАМАЛОГИКА - Артистична интерактивна акция в публичното пространство.
Място: Водните огледала до Дом на народната армия.
www.ekipnews.com/news/bulgaria/plovdiv


26 октомври от 19 ч. Откриване на изложба/архив и интерактивна библиотека на европейско артистично градско изследване
Място: Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня Старинна

От 28 октомври - временна инсталация на Тилман Майер-Файе.
Място: Пред Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня Старинна

27 октомври от 18 до 20 ч., 29 октомври от 13 до 18 ч.- ЦЕЛУВКА - двуканална видео инсталация - автор: Севдалина Кочевска.
Място: Римски стадион.
http://youtu.be/MifJt4OCoGM

7 ноември от 14 до 15 ч. FOOOOTBALLLL – Футболен мач между 4 отбора/Ботев, Локомотив, Марица и Спартак/ на 4 врати с една топка - aвтор: Вероника Цекова.
Място: Стадион Пловдив.
http://youtu.be/zwhVvMSgwps

17 ноември от 18 до 21 ч. Space 0 Space – Буря – автор: HR-Stamenov.
Място: Градска художествена галерия, Стария град.
http://arttoday.org/site/space_0_space.html
http://vimeo.com/53811989

22 – 29 ноември ot 17 до 18 ч. Последователно откриване на ПРОСТРАНСТВА ЗА КУЛТУРА.
22.11. - Музей на киното и фотографията, над къщата на Хр. Данов в Стария град.
27.11. - Музей на архитектурата, Музей за съвременно изкуство - ул. Иван Вазов, Тютюневи складове.
http://youtu.be/_QNvpsC9Ji4

30.11. - 17ч. откриване на Център за ново медийно изкуство, къщата в Стария град над понеделник пазар - място на откриването - срещу ДКЦ-1 преди понеделник пазар, 18ч. откриване на Център за UNLIMITED Art, кино Космос.
Автор: Емил Миразчиев.
Място: Различни локации – тютюневи складове, изоставени къщи в Стария град, кино Космос.


Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия
и отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за съдържащата се в него информация.

Партньори в България: Община Пловдив, Гьоте институт България, Фондация Пловдив 2019, Фондация Роберт Бош.

Медийни партньори - БНТ-Пловдив, Радио Катра FM, ДАРИК радио, ДАРИК news.

Градски мечти е организиран от Сдружение Изкуство днес в рамките на HEICO - "Наследство, идентичност и комуникация в европейските практики на съвременното изкуство" от мрежата ATLANTIS в партньорство с Heinrich-Boell-Foundation, Бранденбург/Германия, SPACE projects/Словакия, Art&Cultural Studies Laboratory/Армения, GeoAIR Association/Грузия, KSAK-Center for Contemporary Art/Молдова.

Събитието е част от инициативата «Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019»

26.10 - 26.11.2012
Работно време на Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна":
11.30 ч. - 18.30 ч.
Почивен ден - понеделник


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна

Сдружение "Изкуство днес" представя


ata
Трето издание на ежегодния видео фестивал "Фасада"
12-16.09.2012 г.
Място - лапидариума и други избрани локации в Старинен Пловдив.


"Фасада" е един от ежегодните проекти на Сдружение "Изкуство днес". Организаторите на фестивала се стремят да утвърдят и подпомогнат развитието на видео изкуството в България като си поставят за цел да изследват интеракцията между градската среда, жителите и видеото като медия.

Фестивалът е създаден през 2010-та година и по традиция в рамките на провеждането му филмите се прожектират върху фасади в Старинен Пловдив. Въпреки кратката си история фестивалът се радва на огромна популярност сред видео-артистите по цял свят. Сред получените 270 кандидатури, международно жури избра 84 видео творби на 67 артисти от 22 държави.

Фестивалът ще бъде открит на 12 септември от 20.00 ч. на Лапидариума до Балабановата къща. Програмата ще бъде съпроводена от аудио-видео пърформанса “Фасет” на Петко Танчев и Атанас Динчев.

Носителят на наградата Фасада (едномесечна резиденция в мултимедийната лаборатория на Сдружение Изкуство днес през 2013 г.) ще бъде избран от жури в състав:

Рене Бекман (артист и куратор, Холандия/България)
Баптист Куелю (видеоартист, носител на наградата на "Фасада" видео фестивал 2011, ??ндия
Севдалина Кочевска (видеоартист, България)
Надя Генова (артист, България)
Емил Миразчиев (директор на "Фасада" видео фестивал)

Фестивалът се организира с подкрепата на: Община Пловдив, Гьоте-институт България, фондация Пловдив 2019 и с медийното партньорство на БНТ, БНТ Пловдив, Катра ФМ, Дарик радио, Радио Пловдив, в-к Марица.
Събитието е част от инициативата «Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019»

Повече информация: http://www.facade.arttoday.org/en/2012/program


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня Старинна


18то издание на Седмица на съвременното изкуство представя:

"След 15 минути всички ще сме в бъдещето" (Опера)

08.09.-05.10.2012, Център за съвременно изкуство Пловдив, Баня Cтаринна
Откриване: 07.09.2012 в 19 часа с пърформанс на Венелин Шурелов

Дискусия: „Ролята на изкуството за формулиране на социални и политически визии” с Галина Димитрова-Димова, Десислава Димова, Торил Йоханесен, Боряна Венциславова, Венелин Шурелов
8 септември 2012 от 11 часа в Баня Старинна, вход свободен

Куратори: Галина Димитрова-Димова и Десислава Димова

Художници: Пиер Бисмут и Аaрън Шустър, Анета Мона Киша и Луция Ткачова, Что Делат, Лили Рено-Дюар, Наталия Дю, Емре Хюнер, Торил Йоханесен, Джеси Джоунс, Басим Магди, Мишел Найсмит, Венелин Шурелов, Нед Съблет (ASCAP), Лорънс Вийнър (BMI)(ARS) и The Persuasions, Боряна Венциславова


След края на ориентираните към бъдещето големи политически и художествени проекти на модернизма, в света след 1989-та бъдещето се превърна в девалвирал символ на отминала опресивна идеология. Изкуството също изгуби своята роля на знаменосец на бъдещето и се задоволи с това да предлага критика на настоящето.

Нашето поколение живя на прага на комунистическото бъдеще и за нас връзката с утрешния ден не бе само въпрос на авангардна програма. Социалистическата поп-култура например периодически установяваше контакти с бъдещето, за да поддържа вярата в неговата актуалност.

Как изкуството днес може да говори за бъдещето? Къде се позиционира съвременното изкуство по отно??ение на историческата си роля на дистанцирана критика на обществото или тази на ангажиран актьор на политическата сцена?

В търсене на форма, която да отговори както на баналността на образа на бъдещето, който сме наследили от близкото минало и идеологическата тежест на неговото обещание, изложбата се обръща за вдъхновение към преувеличеността и драмата на операта. Операта притежава двойнствен характер, исторически тя развива форми както на популярно изкуство, така и на елитарен жанр. Не на последно място, произхода на думата «опера» («работа» от латински) напомня, че установяването на връзка с на??ето бъдеще е непрестанен и колективен труд, към който, надяваме се, изложбата скромно допринася.

Изложбата поставя предимно произведения, които се развиват във времето (видео, пърформанс) и са в своеобразен диалог с «тоталното» изкуство на операта и педагогическия потенциал на театъра.

Заглавието на изложбата е заето от видеото на Пиер Бисмут и Аарън Шустер «Famous» (2009)


18тото издание на Седмица на съвременното изкуство се организира от Сдружение Изкуство днес с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте институт България, Офис за съвременно изкуство Норвегия, Австрийско посолство в София и в партньорство с Фондация Кредо Бонум, Фондация Изкуство, дела и документи и B?ckerstrasse 4, plattform fоr junge kunst (платформа за младо изкуство), Виена. Събитието е част от инициативата «Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019».
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp