titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Отворена покана за участие във ФАСАДА видео фестивал

Артисти от целия свят са поканени да изпратят видео творби за фестивала в Пловдив.

Фасада видео фестивал е проект на Сдружение "Изкуство днес"/Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна" и ще се проведе от 12 до 16 септември 2012 г.

Видео творбите трябва да се изпратят до 31 май 2012 г.
Няма ограничения в темата.

Може да получите повече информация за фестивала и за отворената покана на www.facade.arttoday.org/en/2012.

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


ОТВОРЕНА ПОКАНА

за участие във Фестивал за съвременно изкуство АРТ ПОЗИТИВ 2012


За девета поредна година сдружение „Изкуство днес” организира проекта Арт Позитив, който според идеологията на сдружението работи за развитието и етаблирането на съвременното изкуство в България. Всяка година организаторите на фестивала задават тема-провокация към кандидатите. Тази година Арт Позитив е под наслова МИНИ във всичките му значения и възможности за интерпретация. Фестивалът не поставя никакви ограничения за изразни средства и насока, което дава възможност за изява в областта на живописта, скулптурата, аудио-визуалните изкуства, пърформанс, музика, театър, танц, инсталации и хепънинг. За първа година Арт Позитив ще обхване и изяви в градска среда.

Фестивалът дава подобаващо поле за изява както на вече утвърдени артисти, така и на млади художници, които тепърва започват творческите си търсения в сферата на съвременното изкуство, с което сдружение „Изкуство днес” има възможността да подпомага развитието на млади таланти. Кандидатите могат до 5-ти март 2012 да изпращат своите проекти заедно с кратка творческа биография и приблизителен бюджет. След изтичане на крайния срок, концепциите се оценяват от жури и се избират проекти, които да бъдат финансирани и да вземат участие във фестивала.

Освен сборна изложба в Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна" и изяви на участниците в градска среда, тази година сдружение „Изкуство днес” организира и разнообразна съпътстваща програма, която ще включва уъркшопи, презентации, лекции, дискусии и прожекции. Подробната програма на фестивала ще бъде оповестена през месец март.

-МИНИ-
Концепция - Стефка Цанева

За поредна година Сдружение „Изкуство днес” – Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня "Старинна" организира фестивала „Арт Позитив” – единствен по рода и мащабите си форум за изява на артисти от Пловдив , който насърчава развитието на съвременното изкуство с всичките му форми. Деветото по ред издание отправя към пловдивските автори многозначната реплика -МИНИ- .
Концепцията -МИНИ- е отправна точка за творчески търсения и безкрайно поле за интерпретации и асоциации. Тя дава възможност за експерименти с тематиката, материалите и техниките на изпълнение.
-МИНИ- като минимализъм, като радикален отказ и освобождение от орнаметналистиката. Минимализъм като търсене на фундамента на изкуството и канализиране на творческата енергия в една единствена форма, цвят или звук. Минимализмът като крайната фаза във вечния цикъл на изкуството, която разгромява вече съществуващата пищност и проправя нов път за модерното. Или минимализмът като малко, клаустрофобично пространство, в което артистът отчаяно се опитва да побере една идея. Минималистичното течение в изкуството, което възниква през 60-те години в САЩ, се доказа като неповторима провокация към публиката, която оставена сама на произвола на собствената си фантазия трябва без никакви ориентири да търси посланието на изкуството. Но и като гранична позиция в изкуството, която революционно разбива съществуващата естетика. -МИНИ- има потенциала да събуди все още живия благодарение на артисти като Робърт Морис и Сол Левит спомен за минимализма.
-МИНИ- е и провокация към съвременното общество, намиращо се в предапокалиптична ситуация на страх от краха на глобализацията в едно време, в което човекът е принуден да живее с минимум, чието разположение по вертикалната скала на благосъстоянието е неясна величина, която събужда нови догадки и страхове. Но минимумът е предизвикателство към артиста в ситуация на изчерпване и свиване на ресурсите и пазара. Или как възниква изкуството и какъв е абсолютният минимум за съществуването на едно произведение на изкуството.
-МИНИ- е и една езикова провокация, която гъделичка асоциативното мислене и отваря безкрайни възможности за интерпретации във всички сфери на изкуството.

Условия за участие:
1. Творческа биография
2. Авторски проект – описание на идеята и бюджет за реализация
3. Визуални материали
Предложенията се изпращат на office@arttoday.org в следните формати: doc., pdf., jpg., mpeg2., quick time, mp3.

Краен срок: 5 Март 2012г.ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Инструмент за свирене на поезия или “ДНК на думите”

Заповядайте на 12. 11. 2011 г., събота, от 19 ч. в Център за съвременно изкуство – Пловдив – Баня „Старинна”.

Художничката Албена Баева и писателката Иванка Могилска ви канят на новия пърформанс на Runabout project (runabout.eu) - "ДНК на думите" – импровизация за писалище и две стихосбирки.
Изпълнение на поетични текстове на живо, комбинирано със запис и премодулиране на откъси от стихотворения, различни звуци и мелодии, изпълнявани на уникален стъклен бас.
Разказваме една и съща история – за човека и неумолимия цикъл на времето.
Импровизираме с момента и на момента, без заготовки и без предварителни записи. Знаем коя е историята, но не знаем начина, по който ще я разкажем този път. Просто следваме думите и звуците. Така създаваме инструмент за свирене на писалище и две стихосбирки – „ДНК” и „Иначе казано”на Иванка Могилска.

Runabout project участва във фестивали за пърформанс и дигитално изкуство като Sofia Underground Fest, (2009) „Малък сезон” на театър Сфумато, (2009, 2010, 2011) и Da-fest, (2009, 2010, 2011). Повече информация за целия проект можете да намерите на www. runabout.eu

Художничката Албена Баева работи в сферата на интерактивния дизайн, експерименталното видео и пърформанса. През 2010 година се дипломира в магистърска програма “Дигитални изкуства”, НХА, София.
Тя е основател на Runabout project – платформа за комуникация и интеракция на художници и музиканти. През 2011 година печели наградата за съвременно изкуство ESSL.
Участвала е в международни програми за арт обмен в Чехия, Германия, Италия, Естония; в общи експозиции в Германия, Италия, Румъния и България, както и в редица национални и международни фестивали като City Hide Project 06 (Рим, Италия, 2006), Filmini Fest (София, България, 2008), Нощта на музеите (София, 2009 и Пловдив, 2010), Da-fest, (2009, 2010, 2011)

??ванка Могилска е писател. Има три издадени книги: „ ??наче казано“ – стихосбирка (изд. „Жанет 45”, 2010); „ДНК” – стихосбирка (изд. „Жанет 45”, 2004); „Места за загубване” – роман (изд. „Жанет 45”, 2007).
Участва с приказки в арт акцията на художничката Албена Баева „Универсална среща”, както и в сборника към нея.
През 2011 година участва в създаването на пърформанса “ДНК на
думите” на Runabout project.


ataСдружение ??зкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


17-то издание на Седмица на съвременното изкуство


Краят и отвъд

Сдружение “??зкуство днес” има удоволствието да представи проекта “Краят и отвъд” в рамките на 17-ата Седмица на съвременното изкуство

Куратор: Вера Млечевска
Художници: Боряна Росса, Рада Букова, Викенти Комитски, Ерик Сикора, ??гор Бо??няк, ??забел Криг, Луиза Марган, Лара Фаварето, Лубри, Маркус Зелг, Насан Тур, Недко Солаков, Олег Мавромати, Павел Стeрец, Сиприен Гаяр, Янек Симон

Бъдещето e приключило и сега стоим върху руините от проекти за щастливо и проспериращо човечество. Неведнъж през последните десетилетия се активира стартово броене от ниво нула, коeто постави нов праг между старото и новото в междуполовите отно??ения, геополитиката и историята, с желание да затворим глави с остарели правила.
Художниците в изложбата не търсят непременно апокалипсис или най-малкото - не намират своите зрители след него. Повечето от тях ни предлагат изглед от края и след това. Техни творби превръщат времето в безкраен луп, време, което се огъва в себе си и носи различна перспектива към отминалите събития, предлага ни да повярваме в нови утопии или да развенчаем вярата, че бъдещето е щастливо.

Днес ние живеем след края на историята, след края на изкуството... Сяка?? се намираме в онзи момент, когато анимационен герой е прекрачил ръба на пропастта, вече се движи по въздуха, и миг след като разбере това, ще полети надолу.

??зложбата “Краят и отвъд” ще се открие на 9 септември от 18ч. в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня "Старинна" и ще продъбжи до 9 октомври 2011г.
Работно време от 11 до 18ч.
Почивен ден Понеделник

С подкрепата на Фондация "Америка за България“, Oбщина Пловдив, Гьоте-институт България, Фондация "Роберт Бо??", Про Хелвециа, Че??ки културен център и с медийното партньорство на БНТ Пловдив, Katra FM, Радио Пловдив.

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Второ издание на международен Видео фестивал “Фасада” 2011


от 09. до 13. септември 2011
откриване на 9 септември от 20:30 часа, Лапидариум (до Балабановата къща), Старинен Пловдив


“Фасада” е международен фестивал за видео изкуство, организиран от Сдружение “Изкуство днес”, който се провежда ежегодно в Пловдив, България. Филмите от конкурсната програма и видео инсталации ще бъдат прожектирани от 9. до 13. септември от 21:00 до 22:30 върху фасадите на различни сгради в Стария град на Пловдив.
“Фасада видео фестивал” се радва на особена популярност в България и чужбина, въпреки че ще се състои едва за втори път. Сред множеството получени кандидатури компетентно международно жури подбра 93 кратки филмa на 83 артисти от 24 страни. Тази година имаме участници от цяла Европа, както и от Канада, Австралия, Северна Корея, Тайван, Бразилия и Индия. “Фасада” няма конкретни изисквания за тематиката или жанра на филмите и се опитва да подпомага млади артисти от цял свят, занимаващи се с експериментално и арт кино. Публичното простраство се активира, фасадите оживяват и по този начин фестивалът търси пресечни точки между архитектура, визуални изкуства и градска среда.

С любезната подкрепа на Фондация "Америка за България“, Oбщина Пловдив, Гьоте-институт България, Фондация "Роберт Бош" и с медийното партньорство на БНТ Пловдив, Katra FM, Радио Пловдив.

За повече информация, списък на участниците, архив и контакти:
www.facade.arttoday.org


Програма


Петък, 09. 09. 2011 год.

20:30 – коктейл-откриване на фестивала, Лапидариум (до Балабановата къща)
21:00 – начало на прожекциите

Всичко е наред – Верена Зайбт и Клеа Щраке, Германия 2010
Без заглавие– Кристиан Айзенбергер, Германия, 2010
Камък ножица хартия – Силвия Николаидес, Кипър, 2010
Електрическа градина – Мишелин Дюрошер, Канада, 2009
Аз съм – Силвия Николайдес, Кипър, 2009
Без заглавие (Jona) – Андреас Шнайдер, Германия, 2008
Парният валяк и водопроводчиците – Тиаго Парици, Германия, 2011
Touchscape – Кенжи Уелет, Германия, 2010
Пътешествие – Марта Добле, Франция, 2011
Видео инструкция – Калина Терзиева, България, 2011
Синхронизация – Камен Стоянов, Австрия, 2010
Под всичко това... аз съм човек – Баптист Коелю, Индия, 2009
Самоунищожение за вечността – Уей-Минг Хо, Тайван 2011
Скандинавско меле – Гун Холмстром, Финландия, 2011
(en)vestida – Ана Нат и Алекс Форхе, Германия, 2011

23:00 – отворен край – афтър парти в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня "Старинна" с музика от Yankovable, Gone Thru & Martin

Събота, 10.09. 2011 год.

20:00 – презентация “FILTER Detroit – transformation and observation” на Керстин Нийман, член на международното жури на фестивала и независим куратор от Германия. Тя ще представи три филмови проекта, продуцирани от участниците във FILTER Detroit – изследователски проект за артисти и културни продуценти, които работят с пространство, градска интервенция и трансформация.

Eu sou um artista, I’m an artist - Наталия Рибейро Магдалена де Мело, Бразилия, 2011
Да пожънеш смърт – Микаел Прей, Швеция, 2010
Само две неща - Надин Цолер, Германия, 2010
Когато сме на небето – Даниела Риш, Германия, 2008
И корабът да плава – Верена Зайбт и Клеа Щраке, Германия, 2009
Проблясване – Кика Николела, Бразилия, 2009
Хор – Джереми Даулиак, Франция, 2010
RGB – Стефка Цанева, Германия, 2011
Като че ли – Кяра Скарфо, Италия, 2010
Пропаганда 1 – Лоис Фрид, Германия, 2010
Desesmetak 2 – Кика Николела, Бразилия, 2009
Лилонг – Валентина Фернандес, Великобритания, 2009
Булка – Киара Скарфо, Италия, 2009
Връзки – Денес Руша, Унгария, 2010
Ако можеше само да свърши... – Баптист Коело, Индия, 2009
Полимоидите – Тина Вилгрен, Швеция, 2010
Сънищата на Чингис Хан – Дени Винклер и Емилия Лосева, Великобритания, 2009
Фенела – Тай Амиран, Великобритания, 2011

Неделя, 11.09. 2011 год.

20:00 – презентация на Аделина Попнеделева, видео артист, художник и член на международното жури на фестивала. Селекцията “След феминизма” събира произведения на видео изкуството, създадени от жени художнички в пердиода от 1996 до 2006.

Часове във “Fabra&Coats” – Ана Морено, Испания, 2010
Огледало – Ева Вика Ковач, Унгария, 2010
Мобилна CD машина – Алберт Майер, Австрия, 2006
Сравнение – Майкъл Салкелд, Великобритания, 2010
High Wire – Джоузеф Исмаил, Великобритания, 2010
Реквием за кино “Космос” – Виктор Янков и Крум Филипов, България, 2011
Кофеин – Данае Диас, Германия, 2011
Меха-картонена къща – Самуел Дермени, Франция, 2010
До луната – Юнжи Парк, Южна Корея, 2009
1°C – Денес Руша, Унгария, 2009
Нещо ужасно се е случило – Баптист Коело, Индия, 2009
C’est la vie (Такъв е животът) – Аделина Попнеделева, България, 2011
Тренировка – Тина Вилгрен, Швеция, 2011
Канален бъг – Гун Холмстром, Финландия, 2011
Ал Весга – Самуел Дермени, Франция, 2009
Фокус (No1) – Сам Холдън, Великобритания, 2009
Говори – Клеър Харис, Англия, 2010
Закуска в Рубльовка – Евгения Горчакова, Германия, 2011
Чертая, русувам, вървя – Джоузеф Исмаил, Великобритания, 2010
Музеят – Гербранд Бургер, Холандия, 2010

Понеделник, 12.09. 2011 год.

Tivating – Ниал Фарел, Северна ??рландия, 2010
Пространства – Сигне Чипер-Лилемарк, Дания, 2010
Фрагменти за пиано – Гергана Стаматова, България, 2011
Пъстроцветен ЕС – Петер Вадо??, Унгария, 2009
Превозни средства – Тина Вилгрен, Швеция, 2009
Татношение – Вивиан Островски, Франция, 2009
70 статични кадъра и 5 минути и 50 цекунди видео – Сам Холдън, Великобритания, 2008
Голем и водопроводчиците – Тиаго Парици, Испания, 2011
Филмовата маиина – Бабилония Константинидес, Франц Ванер, Германия, 2010
Присъдата – Коста Тонев, България, 2011
Улица “Петьофи” – Никола Минчев и Женя Бозукова, България, 2011
По средата – Катерина Апостолиду, Гърция, 2010
Зима – Евгения Горчакова, Германия, 2011
Фасади – Тай Амиран, Великобритания, 2011
Заглавието беше простреляно – Вивиан Островски, Франция, 2009
Универсален турист – Кристин Болевски, Германия, 2010
Лепкав хероин – Кирон Хюсеин, Англия, 2010
Изтриван – Силвия Николайдес, Кипър, 2010
Малко момиченце – Клеър Харис, Англия, 2010
Лицево възприятие (Algilama) – Тахир Юн, Турция, 2010
Три светлинни изследвания – Тед Зоненшайн, Германия, 2011
Моят джаз – Емануела Лорга, Молдова, 2011
Рихла – Гербранд Бургер, Холандия, 2009
Хранене – Елена Кнокс, Австралия, 2009

Вторник, 13.09. 2011 год.

Време – Катерина Лиана (Kukuland), Гърция, 2010
Извинете – Кати Бесеней, Унгария, 2010
Инстинкт за оцеляване – Наталия Рибейро, Бразилия, 2011
Фасадата (Домакиня) – Лорен Мофат, Франция, 2010
Кръстопът – Халил Чариф, Бразилия, 2011
Празно място – Маркус Кайм и Беате Хехер, Австрия, 2011
Отминаващ момент – Клеър Харис, Англия, 2010
DIN 16951 – Соня Дюршайд, Германия, 2009
Интервю #3 – Марлене Денингман, Германия, 2011
Меню – Даниел-Николае Диамо, Румъния, 2011
Прозорци/Екран – Самуел Дермени, Франция, 2010

22:15 – церемония по връчване на наградата “Фасада” 2011
22:30 – TOP 10 от “Фасада” 2011

Видео-инсталации в публични пространства:

Джобове – Нина Малота, Германия, 2010
Инстанте 11 – Беатрис Плумет, Франция, 2010
Инстанте чазо - Беатрис Плумет, Франция, 2010


Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp