titul
НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Настоящи събития:

ata


Сдружение “??зкуство днес” представия
Концерт-Пърформанс
ЩРОМОРКЕСТЪР (Кьолн, Мюнхен)
"Симфония с тряцък"

17 април 2011, 19.30 ч.
Римски стадион - площад Джумая

Не за да събуди, а да изненада публиката - това е предназначението на симфония Но. 94 Г-Дур от Йозеф Хайдн композирана по време на престоя му в Лондон през 1791 г.
220 години по-късно и 220 волта по-мощно, първият немски Строморкестър изненадва Пловдивската публика с нова версия на "симфония с трясък", но не се концентрира само върху симфоничните традиции. Отдавайки почит на Йозеф Хайдн като майстор в неговия жанр, означава също да го признаем за композитор, вдъхновен от идеята за постоянни нововъведения. ?? това вдъхновение със сигурност би било електрифицирано, ако Хайдн бе??е роден малко по-късно.
Последователното развитие на класическия симфоничен оркестър на електронна основа е лайтмотива на немският Строморкестър. Музикантите свирят на комплект електрически апарати, който замества състава на 'A' -оркестър, като остава в класическите категории. 127 уреда са синхронизирани и настроени в групи от седем изпълнители. Всеки модул е използван като отделен музикален инструмент.
Състав: Рохус Ауст, Маркус Ауст, Фоско Перинти, Флориан Цвислер, Хаинц Фридл - www.rochusaust.de
Гост: Алексан Чобанов
www.rochusaust.de

Концерта ще бъде представен в рамките на „Германски фестивал на улицата” както и Дуо Шумпф (Кьолн) и Дорен Кутцке (Берлин).

Партньори
Германско посолство София, Почетен консул на Федерална република Германия в Пловдив, Община Пловдив, Kunststiftung NRW, Robert Bosch Stiftung, Lufthansa Technik


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


АРТ ПОЗИТИВ 2011
През пролетта на 2011 година Сдружение "Изкуство днес" организира за осми пореден път изложбата “Арт-позитив”. Целта на проекта е да се даде възможност и трибуна на автори от град Пловдив за изява в областта на съвременното изкуство. Темата на изложбата този път е Еластичност.
Ще се радваме да получим вашите идеи и проекти по описанaтa концепция в следните формати: doc, pdf, CD, jpg, DVD
Проекти се приемат до 10 април 2011 г. ??зложбата ще се открие на 29 април.
10 проекта ще бъдат финансирани за изпълнение. Моля да представите и бюджет за реализация до 300 лв.

ЕЛАСТИЧНОСТ
концепция: Мария Андреева

По дефиниция еластичността e способността на дадено тяло да се разтяга, деформира, разширява и свива, и някакси отново да възвръща първоначалната си форма. Посрещайки нечия усмивка ние никога не се замисляме за еластичното свойство на кожата, въпреки че благодарение на него ние също можем да отговорим с усмивка. С това уникално качество се обясняват безброй много феномени от нашето ежедневие, както и абстрактни понятия като например диференцираното усещане за минаващото време чакайки влак през топлото лято и студената зима. В икономиката говорим за ценова еластичност на търсенето и предлагането, благодарение на която се постига равновесие на пазара. В теоретичната физика и така наречената струнна теория се говори за еластична вселена, а в музиката имаме резонанс. Еластичността играе голяма роля в архитектурата, математиката, медицината, историята, хореографията, химията, антропологията, геологията, политиката и т.н. Темата дава възможност за осъществяване на диалог между различни дисциплини в контекста на метафората като инструмент на съвременното изкуство.

Pаботни параметри: реакция, деформация, адапция, контракция, симетрия, устойчивост
Термини от материалознанието: Модул на еластичност (в паскали), Eдиницата за напрежение (в паскали), Съпротивление на материалите (т.н. съпромат)
Oбществено-релевантни теми: oпортюнизъм, пластична хирургия


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


Оберхаузен на турне 2011
Международния фестивал за късометражни филми
Филмови прожекции


12 и 13 март 2011 г. от 19.30 часа
Клуб BASQUIAT, ул. Гладстон № 1, Пловдив

Фестивалът за документални и късометражни филми в Оберхаузен отново гостува в Пловдив. Ще бъдат показани филми от международния конкурс 2010. Програмата ще представи Якоб Рачек, куратор и културен мениджър в фондация Роберт Бош на сдружение "Изкуство Днес".

Магнус Бертас, Сеунго Чо, Шалимар Пройс, Ханалена Хауру,
Матео Гарих, Сюзан Тюрко, Лауре Прувоуст, Жане Фауст,
Сирах Фойгел Брутман, Ейтан Ефрат, Яел Бартана, Юлия Ошац,
Алексия Валтер, Максим Матрай, Мунира ал Солх

В партньорство с Гьоте-Институт България.

ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


shortfilmlivemusic: reconstructing Mahler"
a vision?s gleaming sounds

Сряда, 10 Ноември 2010, 20.00 часа в Клуб Basquiat – ул. Гладстон 1, Пловдив

Сдружение Изкуство Днес и Клуб Basquiat Wine & Art представят shortfilmlivemusic - късометражен филм с музика „на живо” - концертен проект от Германия, при който актуални късометражни филми ще са озвучени с експериментална музика, като така музика и филм ще се сливат в аудиовизуално звуково преживяване. По случай 150-ят Рожден ден на известния композитор Густав Малер групата ще представи специална филмова програма за концерт и интернационална работилница за озвучаване на филми „на живо”.

www.shortfilmlivemusic.de

ВХОД: СВОБОДЕН
С поткрепата на Гьоте-институт България и Robert Bosch Stiftung.


ataСдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство - Пловдив
Баня "Старинна"


МЕТАПОЛИЗЪМ. Градски въпроси

AЯT PROTECTS YOU / Йохен Траар (A)
гангарт / Симонета Ферфоля, Хеинрих Пихлер (A)
Институт за културно-устойчиви стоки /
Барбара Цеидлер, Аббе Либански (A/CZ)
Йосеф Рамаседер (A)
Хаико Бресник (A/D)

Куратор: Якоб Рачек

Откриване: 15 окт 2010 г. – 17 ч.
Панел: „Утопии на безпорядъка“ с Александър Клозе / Берлин - 18 ч.
Изложба: 16 окт – 12 ное 2010 г.


Груповата изложба “МЕТАПОЛИЗЪМ. Градски въпроси’’ в Център за съвременно изкуство Пловдив показва артистични интервенции, свързани с кръговрата на оползотворяване и преоценяване на обикновените неща. Намерени предмети, сурови и отпадъчни материали намират ново предназначение като артистични средства: всеки проект от изложбата е поставен в градска среда и използва рециклирането като артистична стратегия за създаване на композиции с отворен край, вместо завършени творби.
“МЕТАПОЛИЗЪМ. Градски въпроси” си поставя за задача да се поучи от действащите системи извън градската инфраструктура и да се заеме с ’практически анализ’’ чрез артистични средства. Докосваме се до Пловдив като морфологично поле на сили, където моделите на спонтанни сътрудничества процъфтяват. Артистичните интервенции разкриват този непознат модел на неформални градски сътрудничества. Те се движат в сфери, където политическите решения, социалната дистрибуция и вещественото позициониране в публичното пространство са загърбени, за да ни покажат необяснимото в днешното общество.

С подкрепата от bm:ukk (Австрийското министерство на образованието, културата и изкуствата), Австрийско посолство София, Гьоте-Институт България, Фoндация Роберт Бош, Европейска Културна Фондация, Общината Пловдив, Liebherr
Архив страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

Седмица на Съвременното Изкуство:

Aрт Позитив:

Фронт за Комуникация - Проект за нови медии и теория

 Критика на чистия образ - между ментето и цитата

 

Гостуващи изложби:

 

© Сдружение Изкуство Днес 2009

xhtml nosp